Σάββατο, Ιουλίου 14, 2012

Ένα Βιβλίο, ένα ταξίδι, μια ζωή Η Μαρία των Μογγόλων της Μαριάννας Κορομηλά



Το βιβλίο το είχα στο ράφι της βιβλιοθήκης για να το διαβάσω κάποια στιγμή. Έχει εκδοθεί το 2008. Θα είχα διαβάσει κάποια σχόλια για αυτό ή θα το αγόρασα σαν ιστορικό μυθιστόρημα επειδή μου αρέσουν. Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι η ίδια αρνείται αυτόν τον όρο.
Ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή. Για τους Μογγόλους δεν ήξερα τίποτα. Ο Τζέγκιζ Χαν νόμιζα ότι είναι μυθικό πρόσωπο. Πάντα είμαστε προσκολλημένοι στην ιστορία της Δύσης και της Ευρώπης. Άντε και λόγω σπουδών γνωρίζω σε γενικές γραμμές και αυτήν της Λατινικής Αμερικής και λίγο τους Άραβες ως κατακτητές της Ισπανίας. Με το μεταπτυχιακό φέτος ανακάλυψα ότι υπάρχει και η ιστορία της Ανατολής. Και οι Μογγόλοι έγιναν πραγματικοί άνθρωποι, φυλές, κατακτητές και εκατοντάδες χρόνια ιστορίας.
Που να ήξερα όταν διάβαζα στο πρώτο εξάμηνο για αυτές τις καινούργιες για μένα φυλές το βιβλίο της Μαριάννας Κορομηλά και τον πλούτο των γνώσεων που θα μου πρόσφερε. Με αφορμή το ιστορικό πρόσωπο της Μαρίας των Μογγόλων, κόρης του Μιχαήλ Παλαιολόγου που την έστειλε ο πατέρας της να παντρευτεί με κάποιον Χαν, κατά την δημοφιλή πρακτική των βυζαντινών αυτοκρατόρων για καλές σχέσεις με τους γείτονες και για διασφάλιση των συνόρων, η Μαριάννα Κορομηλά γράφει και την αυτοβιογραφία της και αποκαλύπτει τη βαθειά αγάπη της για την έρευνα των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας αλλά και την σχέση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης με τους Ορθόδοξους της Συρίας.
Το βιβλίο της είναι ένας πλούτος γνώσης σχετικά με αυτά τα θέματα. Μια άλλη ματιά στον Ελληνισμό, μακριά από τα στενά όρια του Κράτους που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα κατά τις Δυτικές επιταγές. Του Ελληνισμού που άνθισε και επιβίωσε για χιλιετηρίδες γύρω από την Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Εγγύς Ανατολή.
Νομίζω με αγγίζει βαθειά η αγωνία της για το πόσα πράγματα θέλουμε να μάθουμε και για πόσα να ερευνήσουμε και τον απίστευτα λίγο χρόνο που έχουμε αν αφαιρέσουμε και το χρόνο που χρειαζόμαστε για βιοπορισμό.
Κάθε φορά που κάνεις ένα απειροελάχιστο βήμα στο απέραντο σύμπαν της γνώσης ανοίγονται μπροστά σου τόσοι καινούργιοι τομείς διερεύνησης, τόσα καινούργια δεδομένα που αισθάνεσαι σαν κόκκος της άμμου που δεν μπορείς παρά να αγγίξεις μόνο μερικούς άλλους κόκκους γύρω σου αλλά αντιλαμβάνεσαι τους άπειρους άλλους που υπάρχουν στη δική σου αλλά και  σε όλες τις ακρογιαλιές του κόσμου που ποτέ δεν θα μπορέσεις να αγγίξεις.
Δεν έχω τελειώσει το βιβλίο, αλλά κοντεύω να το τελειώσω, το συστήνω όμως σαν ένα βιβλίο που ανοίγει καινούργιους ορίζοντες, που προσφέρει άλλη μια ζωή που όποιος δεν το διαβάσει δεν θα έχει την ευκαιρία να τη ζήσει.
Σας ευχαριστώ κ. Κορομηλά, και χαίρομαι τόσο πολύ που κάποια στιγμή αγόρασα το βιβλίο και τώρα διαβάζοντας το μπορώ και ταξιδεύω στο χρόνο και στην ιστορία. 
Το διάβασμα είναι μαγεία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: