Τρίτη, Απριλίου 24, 2012

Οι θέσεις της Δράσης για την οικονομία


Οπως έγραψα και χθες κάθε μέρα θα δημοσιεύω και από μια θέση της Δράσης. Ιδού  οι θέσεις για την οικονομία. Μπορείτε να την βρείτε και στην ιστοσελίδα της Δράσης εδώ.

Οι θέσεις της Δράσης για την οικονομία
Αναρτήθηκε 28-01-2012
Οι θέσεις της Δράσης για την οικονομία, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στο 2ο τακτικό της Συνέδριο:

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • σχέδιο εξαφάνισης των ελλειμμάτων με ένα σοκ ανάκτησης της εμπιστοσύνης για επένδυση και ανάπτυξη
     
  • μια Ελλάδα που στηρίζεται στα αναπαλλοτρίωτα συγκριτικά της πλεονεκτήματά, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Παιδεία. Τα 3Π. Μια Ελλάδα ελκυστική σε όλους για επένδυση, αναψυχή και κατοικία.
Η Ελλάδα, υπό το βάρος του υπέρογκου δημόσιου χρέους και των τεράστιων δίδυμων ελλειμάτων, διέρχεται τη δυσμενέστερη οικονομική συγκυρία από τον εμφύλιο πόλεμο. Πάνω από όλα όμως, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια βαθύτατη κοινωνική και πολιτική κρίση. Μια κρίση θεσμών και ηθικών αρχών.

Στη ρίζα της κρίσης είναι ο άκρατος  κομματισμός  των τελευταίων δεκαετιών, που εξέθρεψε την αναξιοκρατία, την ανομία και την διαφθορά, στοιχεία που γιγαντώθηκαν κατά τα τελευταία  χρόνια . Ένα σπάταλο και πατερναλιστικό κράτος, έρμαιο του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος δεν είναι μόνο υπερχρεωμένο αλλά άδικο και ανήθικο, αφού χρεώνει τα παιδιά μας για να συντηρεί τις κομματικές και συνδικαλιστικές στρατιές που το επανδρώνουν. Η μη τήρηση των νόμων και η ατιμωρησία δεν έχουν μόνο άμεσο οικονομικό κόστος αλλά δηλητηριάζουν και απωθούν την ατομική  προσπάθεια και επιχειρηματικότητα. Η πελατειακή προσέγγιση του ευρύτερου πολιτικού συστήματος καταδικάζει κάθε προσπάθεια συλλογικής δράσης που έχει γνώμονα μόνο το κοινό αγαθό. Με τη  λογική του «κατανάλωση εδώ και τώρα» εκτοπίζεται η έννοια της αποταμίευσης και επένδυσης για το μέλλον, και επιβραβεύεται η οκνηρία και η διαφθορά.

Η Δράση πιστεύει ότι η  κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε με περισσότερα δάνεια  , ούτε με περισσότερη κατανάλωση (το λεγόμενο «άλλο μίγμα» με τόνωση της αγοράς), όπως πρεσβεύουν  τα δύο μεγάλα κόμματα και τα πιο πολλά μίντια. Ούτε με αθέτηση των υποχρεώσεων μας στους πιστωτές ή σε άλλους («δεν πληρώνω») ούτε με κηρύγματα παραβατικότητας («δεν υπακούω») όπως υποστηρίζει η Αριστερά και άλλοι.
 

Η  έξοδος από αυτή τη συγκυρία θα γίνει μόνο μέσω της επιστροφής της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας, πραγματικός νέος πλούτος, βασισμένος σε μια ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία. Η έμφαση στην εξωστρέφεια είναι απολύτως αναγκαία γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα διογκωμένο  εξωτερικό έλλειμμα, πού οφείλεται πρωτίστως σε ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας πού προϋπήρχε και πρίν από το ευρώ. Κάθε σκέψη για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή λοιπόν στερείται κάθε λογικής. Οι αντιλήψεις περί κρατικών μονοπωλίων και «κρατικών φιλέτων» είναι πλέον  εντελώς παρωχημένες.

Με αυτό το σκεπτικό, και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε έκβαση σχετικά με τον διακονονισμό του δημοσίου χρέους, η Δράση πιστεύει ότι η πιο σημαντική πρόταση για την οικονομική ανάταξη της χώρας είναι η εφαρμογή ενός εμπεριστατομένου πλαισίου αλληλένδετων στρατηγικών με απώτερο σκοπό την δραστική μείωση του κράτους με μια παράλληλη απελευθέρωση των υγειών δυνάμεων του ιδιωτικού παραγωγικού τομέα. Μερικές από τις βασικές μας προτάσεις είναι:
  1. Η δημιουργία ενός μικρότερου, καλύτερου και πιό εύελικτου κράτους μέσω της δραματικής μείωσης των περιτών δαπανών του Δημοσίου. Ουσιαστική μείωση τού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με στοχευμένες καταργήσεις άχρηστων δομών,  σπάταλων φορέων και απόλυση του προσωπικού τους,  καταργήσεις κάθε είδους επιδοτήσεων (σε ταμεία ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ, αναπτυξιακό νόμο κλπ),  και  δραστικό εξορθολογισμό τού κόστους τού συστήματος  περίθαλψης.  Ανανέωση στην ηγεσία, δομή και διαδικασίες του κράτους, με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή μακροπρόθεσμων στόχων.

    Με δεδομένο τον αταλάντευτο στόχο μας  για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, το μέγεθος του νέου δημόσιου τομέα θα ορισθεί ουσιαστικά από τις υπόλοιπες βασικές προτάσεις μας για διαρθρωτικές αλλαγές, απαραίτητες για την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης:
     
  2. Απλούστευση του φορολογικού κώδικα, χαμηλή  φορολογία και νέος φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ένα ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα φυσικών προσώπων, κλιμακούμενο στο 25% για συνολικά εισοδήματα πάνω απο 100.000, και στο 30% για πάνω από 300.000 ευρώ. Απαλλαγή 5.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. ΦΠΑ σε δύο κλίμακες, 10% και 20%. Φορολογία των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 20%. Κατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν την κατοχή και μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αλλά φορολογία της υπεραξίας στη μεταβίβαση  σαν εισόδημα. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων σε «ευγενή ταμεία»,  επανίδρυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και παραδειγματικές ποινές  στους φοροδιαφεύγοντες.
     
  3. Καθιέρωση εγγυημένης Βασικής Εθνικής  Σύνταξης (ΒΕΣ) γιά όλους τους πολίτες  με κατάργηση όλων των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών  και των ταμείων τους (ΙΚΑ , ΟΑΕΕ κλπ)  και αποχώρηση του δημοσίου από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.  ΒΕΣ στα 700 ευρώ το μήνα, στο 67ο  έτος, κατευθείαν από τον προϋπολογισμό.  Με την κατάργηση των εισφορών θα μειωθεί δραστικά το συνολικό μισθολογικό κόστος  ενισχύοντας   την  ανταγωνιστικότητα, αλλά και  θα ανακουφισθούν με μεγαλύτερες συντάξεις  εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι συμπολίτες μας. Μεταβατική περίοδος προσαρμογής, που δεν θα θίγει τους ήδη συνταξιούχους και αυτούς που έχουν ήδη κατοχυρώσει  με  τις εισφορές τους  σύνταξη μεγαλύτερη της ΒΕΣ. Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση σαν συμπλήρωμα στην ΒΕΣ.
     
  4. Η υγεία για όλους τους πολίτες. Η υγεία χρηματοδοτείται από τη φορολογία. Ο πληθυσμός θεωρείται καθολικά ασφαλισμένος. Τις υπηρεσίες υγείας παρέχουν ιατροί και νοσοκομεία που συμβάλλονται με το σύστημα υγείας όπως ακριβώς γίνεται με τα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι ευπορότεροι πολίτες συμμετέχουν στη δαπάνη και εφ’ όσον επιθυμούν πολυτελέστερες υπηρεσίες (μονόκλινα δωμάτια π.χ.) συνάπτουν πρόσθετη ασφάλιση με ελληνικές ή ξένες ασφαλιστικές εταιρείες. Εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από τις κρατήσεις.
     
  5. Μείωση στα εμπόδια απασχόλησης.  Ριζικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά  για την άνθηση των επενδύσεων , της απασχόλησης και των εξαγωγών.  Πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις,  πραγματικά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις,   περιορισμός των αδικαιολόγητων προνομίων των συνδικαλιστών,  και απελευθέρωση  αγορών και προϊόντων (ωράρια, διατάξεις και άλλα προσκόμματα). Κατάργηση του  ΟΑΕΔ και αντικατάστασή του από αυτοδιαχειριζόμενα ΝΠΙΔ με σκοπό την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, με πληρωμή επιδομάτων ανεργίας κατευθείαν από  υπηρεσία του Υπουργείου  Εργασίας. Τέλος, παρεμβάσεις για άμεση  και ουσιαστική επίσπευση στην απονομή δικαιοσύνης.
     
  6. Χρηματοδότηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Με την κατάργηση όλων των κρατικών φόρων στην ακίνητη περιουσία, η χρηματοδότηση της ΤΑ  να γίνεται αποκλειστικά με την καθιέρωση  Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΠ)  που θα επιβάλλεται και θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης για κάθε Δήμο σε επίπεδο Περιφέρειας. Εξαντλείται έτσι κάθε οικονομική υποχρέωση του κράτους προς την ΤΑ.
     
  7. Αποκρατικοποιήσεις. Μαζική αξιοποίηση/εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, καθώς και κληροδοτημάτων και δωρεών που ελέγχει το κράτος, και πώληση  όλων των εταιρικών συμμετοχών του δημοσίου, με μοναδικό στόχο τη συνεχή μείωση του δημοσίου χρέους.
Η Δράση πιστεύει ότι με την εφαρμογή  αυτών των προτάσεων, θα επέλθει δημοσιονομική ισορροπία  και θα τεθούν οι βάσεις  για την επιστροφή  των ιδιωτικών  επενδύσεων στη χώρα μας για να δημιουργηθούν  νέες θέσεις  εργασίας.  Θέτουν  επίσης τα θεμέλια για επιστροφή  στην ευνομία, αξιοκρατία, εργασία, οικονομική  πρόοδο  και πραγματική  κοινωνική  αλληλεγγύη  στις ευπαθέστερες κοινωνικές τάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: